Vroonland
De Echte Bakker

Bolus

Bij een bakker uit zeeland kan naturlijk de bolus niet ontbreken!

Wij van Vroonland De Echte Bakker hebben van deze lekkernij een feest gemaakt wekelijks worden vele honderden bolussen verkocht in de winkel. In de zomer komen vele toeristen om deze lekkernij te proeven dit kan in de zomermaanden op ons heerlijk zonnige terras!

Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Zeeland. Bolussen worden gebakken van wit brooddeeg dat tot een streng door bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna wordt opgerold in een soort spiraalvorm. Veel bakkers vormen de bolus naar eigen inzicht; de meesten hebben een eigen recept. Met name het suikermengsel om de bolussen in uit te rollen verschilt per streek en bakker. Vaak wordt ook kaneel gebruikt maar niet iedere bakker doet dit. Ze worden vaak bij de koffie genuttigd, waarbij de (vlakkere) onderzijde meestal met wat boter besmeerd wordt.

Naam:
De naam bolus is ontleend aan het jiddisch, de taal van Europese joden die op haar beurt veel woorden uit andere talen heeft opgenomen. Het etymologisch woordenboek van Van Dale vermeldt dat bolus of boles, het meervoud is van bole, dat weer is afgeleid van het Spaanse bollo dat ’fijn broodje’ betekent of bola dat ’bal of bol’ betekent.

Werelwijd:
De bolus wordt gezien als van origine joods en door Joden over grote delen van de wereld verspreid. Het zijn vaak joodse bakkers die ze bakken. In New York worden in tal van ’delicatessen-shops’ bolussen verkocht, even stroperig en mals als die van Zeeuwse bakkers, maar zoeter en tot wel twee keer zo groot. Ook in Jeruzalem worden op veel plaatsen bolussen aangeboden. In Moskou drijven twee joodse families drie bakkerijen die bolussen verkopen. In Parijs en in Zuid-Frankrijk zijn joodse bakkers te vinden met bolussen in het assortiment.

Zeeland:
In Zeeland werd de bolus voor het eerst gebakken in de eerste helft van de zeventiende eeuw door Sefardische bakkers. Een joodse begraafplaats in Middelburg herinnert nog aan deze Portugees-joodse gemeenschap, die daar toen leefde. Het waren deze bakkers die het fundament legden voor de Zeeuwse bolus.

De moderne Zeeuwse bakkers verstaan nog steeds de kunst van het bakken van een goede bolus. Soms worden stoomovens gebruikt om te komen tot de typische malsheid.

Vroonland, De Echte Bakker

Kerkplein 2
4401 ED Yerseke
0113-571494
maandag 08:00 - 17:00
dinsdag 08:00 - 17:00
woensdag 08:00 - 17:00
donderdag 08:00 - 17:00
vrijdag 07:00 - 17:00
zaterdag 07:00 - 16:00
zondag Gesloten